Koliko ima proizvoda na tržištu teško je utvrditi, a još teže ih je sve pregledati.
Zato se nasumičnim kontrolama, što na policama trgovina što prilikom uvoza, nastoji otkriti one proizvode koji su krivotvoreni, koji sadržavaju nedopuštene tvari ili bakterije opasne za život. Sve je više vijesti o povlačenju proizvoda, a mnogi potrošači ne znaju trebaju li vjerovati sustavu kontrola koji postoji u Hrvatskoj, pa tako i Europi.
Koke nesilice s farme u Soljanima iz slobodnog uzgoja. Osim na ovoj
farmi, jaja nesu na još šesnaest obiteljskih poljoprivrednih
gospdarstava koja su uključena u Agroklaster. Uložen je velik novac, pa
se pazi na svaki detalj.
- Zbog specifičnosti projekta u cijeloj
županiji, na nekih 20-ak farmi, uvijek su rizici puno veći nego kad je
proizvodnja organizirana na jednom mjestu, dakle u prostoru koji je puno
lakše kontrolirati, sretni smo da se to nije dogodilo, iako rizik od
salmnele svaki dan postoji, objasnio je Zdenko Podolar, direktor Agroklastera d.o.o. Vinkovci.
Provode
se sve propisane mjere, ali i one koje pomažu da se ne pojavi nikakva
bolest. U svakom trenutku za baš svako jaje zna se s koje farme potječe.
- Tako da je bitno da svako to jaje ima svoj broj i na kutijici se nalazi taj broj, kako bi se jaja mogla pratiti, bitna je ta sljedivost, pa u slučaju da se nešto i dogodi mi uvijek znamo odakle je to jaje poteklo, rekla je Iva Ćutura, tehnoginja u proizvodnji jaja u Agroklasteru.
Kontrola jaja, strah zbog salmonele
Kontrole jaja, ali i piletine učestale su zbog salmonele. Po broju
upozorenja izdanih unutar europskog sustava ranog uzbunjivanja za hranu -
zbog salomonele - lani je prednjačilo meso peradi i prerađevine iz
Poljske. Slijede orašasti plodovi iz Nigerije, pa začini iz Brazila.
-
Ja bih rekla s obzirom na broj monitoringa, broj kontrola,
unaprijeđenje zakonodavnog okvira, te potpunu integriranost u europske
sustave uzbunjivanja da je riječ o većem broju konrola, kazala je Marija Vučković, ministrica poljoprivrede.
Salmonela je najpoznatija, ali ne i najopasnija. Jer nju termička obrada ubija.
Listerija monocitogenis najopasnija bakterija
- Ja bih rekla da je najgora listerija monocitogenis, zato što se ona
javlja već u hrani koja je spremna za potrošnju, obično u nekoj
delikatesnoj hrani, primjerice baš sam danas čitala da je pronađena
listerija u nekim kobasicama, koje kad se narežu, one su odmah sprmne
za upotrebu, objasnila je dr. sc. Ivančica Kovaček s Nastavnog zavoda za
javno zdravstvo.
No osim zbog patogenih mikroorganizama, hrana
se često povlači i zbog ostataka pesticida. Najviše je ostataka,
primjerice klorpirifosa, pronađeno u voću i povrću iz Turske. Ostaci
pesticida djeluju na ljude dugoročno. Kako tomu stati na kraj?
- Jako malo proizvođača i trgovaca bude kažnjeno za ono što pusti na tržište, možete vratiti proizvod u trgovinu, ali što se događa s onim akoji su to pojeli, oni obeštećenja ne dobiju, osim povrat novaca ako su vratili proizvvod, upozorila je Marina Novaković Matanić iz Udruge za zaštitu potrošača Grada Karlovca.
Uzrok sve učestalijih upozorenja
I dok dio potrošačkih udruga smatra da su upozorenja sve učestalija zbog
sve nekvalitetnije hrane, dio smatra da je razlog sve veća učestalost
kontrola.
- Ja mislim obavijesti povlaenja proivzoda nisu loše,
jer mi potrošači mislimo da je to u nekoj negativnoj konotaciji, no to
znači da korole ili sam trgovac, radi kontrole i povlači proizvode,
ustvrdila je Tanja Popović Filipović iz Centra za edukaciju i informiranje potrošača.
Uz to, proizvoda je sve više, s raznih strana svijeta, a oni koji love u mutnom uvijek su korak ispred službenih vlasti koje tek trebaju otkriti da deklaracija često ne odgovara sastavu proizvoda.